Help, mijn hond eet poep: waarom doen ze dat en wat kun je eraan doen?

Help, mijn hond eet poep: waarom doen ze dat en wat kun je eraan doen?

Heb je ooit je hond betrapt terwijl hij zijn neus in de ontlasting van een andere hond steekt en het op begint te eten? Het kan een onaangename verrassing zijn om dit gedrag bij je huisdier te zien, maar het is eigenlijk vrij normaal voor honden. Dit gedrag wordt coprofagie genoemd en is iets waar veel eigenaren mee te maken hebben. In deze blogpost zullen we bespreken waarom honden dit doen en wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Waarom eten honden poep?

Er zijn verschillende redenen waarom honden de ontlasting van andere dieren, inclusief die van hun soortgenoten, kunnen eten. Ten eerste kan het gewoon instinctief gedrag zijn dat voortkomt uit de voorouders van onze huisdieren. In het wild zou het eten van uitwerpselen helpen om sporen van hun aanwezigheid te verbergen en roofdieren weg te lokken.

Een andere mogelijke reden is dat sommige honden ontlasting eten omdat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen in hun dieet. Hondenvoer van lage kwaliteit kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels, enzymen of probiotica, waardoor honden naar alternatieve bronnen zoeken om deze tekortkoming te compenseren.

Stress en verveling kunnen ook bijdragen aan dit gedrag. Als een hond zich verveelt of gestrest voelt, kan hij gaan zoeken naar manieren om zijn energie te uiten en ontlasting eten kan een vorm van zelfstimulatie zijn.

Wat kun je doen om dit probleem op te lossen?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je hond te helpen stoppen met het eten van ontlasting. Hier zijn enkele effectieve strategieƫn:

  1. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een voedzaam dieet krijgt dat alle essentiƫle voedingsstoffen bevat. Schakel over op hoogwaardig hondenvoer dat speciaal is samengesteld voor de voedingsbehoeften van jouw huisdier.
  2. Voorkom toegang tot ontlasting: HouĀ jeĀ hond tijdens wandelingen in de gaten en vermijd gebieden waar veel ontlasting ligt. Als je merkt dat je hond nog steeds interesse heeft in ontlasting, gebruik dan eenĀ kortere lijn om hem dicht bij je te houden en afleiding te bieden wanneer hij probeert iets op te pakken.
  3. Train je hond met het commando 'laat': Leer je hond het commando 'laat' aan, zodat hij weet dat hij geen ontlasting mag eten. Beloon hem metĀ beloningssnoepjes als hij luistert.
  4. Verhoog de lichaamsbeweging en mentale stimulatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt en mentaal gestimuleerd wordt. Dit helpt verveling en stress te verminderen, waardoor de drang om ontlasting te eten kan verminderen.
  5. Voeg supplementen toe aan het dieet: Overleg met je dierenarts over het toevoegen van supplementen zoals probiotica of enzymen aan het dieet van je hond. Deze kunnen helpen bij de spijsvertering en voedingsopname, waardoor de behoefte om ontlasting te eten mogelijk vermindert.
  6. Raadpleeg een professional: Als bovenstaande stappen niet werken, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele hondentrainer of gedragsdeskundige. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende oorzaken en bieden persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie.

Hoewel het eten van ontlasting door honden onaangenaam kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag vrij normaal is. Door de mogelijke redenen achter dit gedrag te begrijpen en de juiste stappen te nemen om dit probleem aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat je huisdier gezonder en gelukkiger blijft.

Onthoud dat elke hondĀ uniek is en wat voor de ene hond werkt, mogelijk niet voor een andere werkt. Geduld, consistentie en positieve trainingstechnieken zijn essentieel bij het aanpakken vanĀ het eten van ontlastingĀ bij jouw huisdier. Met de juiste inspanning en begeleiding zal je hond uiteindelijk stoppen met het eten van ontlasting en kun je weer genieten van jullie tijd samen!

Terug naar blog