mag een hond mandarijn

Mag een hond mandarijn?

Mandarijnen zijn heerlijk zoet en sappig, wat bij veel mensen de vraag oproept of ze ook veilig zijn voor honden. In dit artikel bespreken we of honden mandarijnen kunnen eten, hoeveel mandarijn ze mogen hebben en of het verstandig is om ook de schil te geven.

Hoeveel mandarijn mag een hond hebben?

Ja, een hond mag mandarijn hebben. Hoewel mandarijnen niet schadelijk zijn, is het belangrijk om ze met mate te geven. Mandarijnen bevatten namelijk veel suiker, wat problematisch kan zijn voor honden met aandoeningen zoals diabetes of aanleg hebben voor overgewicht. Een paar stukjes mandarijn zijn vaak genoeg voor een hond. Begin met een klein stukje om te zien hoe je hond erop reageert, en beperk de hoeveelheid tot hooguit één kleine mandarijn per keer.

Mag een hond de schil van een mandarijn eten?

Het is niet aan te raden om je hond de schil van een mandarijn te laten eten. De schillen zijn moeilijk te verteren en kunnen essentiële oliën en chemische stoffen bevatten die maagdarmstoornissen kunnen veroorzaken. Ook kunnen schillen pesticiden bevatten, wat extra risico's met zich meebrengt. Zorg er dus voor dat de mandarijn goed is geschild voordat je deze aan je hond geeft.

Zijn mandarijnen giftig voor honden?

Mandarijnen zelf zijn niet giftig voor honden. Het belangrijkste is om de zaden te verwijderen, omdat deze een kleine hoeveelheid cyanide bevatten, zoals bij de meeste citrusvruchten. Verwijder alle zaden zorgvuldig om eventuele risico's te vermijden. Beter het zekere voor het onzekere nemen.

Voedingswaarden van mandarijnen

Mandarijnen zijn rijk aan voedingsstoffen die ook voordelen kunnen bieden voor je hond:

Voedingsstof Hoeveelheid per 100 g
Calorieën 49 kcal
Eiwitten 0,7 g
Totaal vet 0,3 g
Koolhydraten 10,1 g
Vezels 1,9 g
Suikers 9,2 g
Vitamine C 30 mg
Vitamine A 0,05 mg
Kalium 210 mg

Deze voedingsstoffen laten zien dat mandarijnen in kleine hoeveelheden voordelig kunnen zijn, vooral door hun gehalte aan vitamine C en A.

Mag een hond mandarijn - Conclusie

Ja, mandarijnen kunnen een veilige en smakelijke traktatie zijn voor je hond, als je dit maar op de juiste manier geeft en niet te veel. Zorg altijd dat je de mandarijn pelt en de zaden verwijdert voordat je deze aan jouw hond geeft.

Gerelateerde artikelen voor mag een hond mandarijn:

Terug naar blog