Graanvrije hondenvoeding - De oplossing voor een graanallergie

Graanvrije hondenvoeding - De oplossing voor een graanallergie

Heeft jouw hond last van symptomen zoals jeuk, huiduitslag, maagklachten of diarree? Dan kan het zijn dat hij een graanallergie heeft. Graan is een veelvoorkomend ingrediënt in veel hondenvoer, maar niet alle honden kunnen dit goed verdragen. In deze blog zullen we de symptomen van een graanallergie bespreken en waarom het overstappen naar graanvrije hondenvoeding de oplossing kan zijn.

Symptomen van een graanallergie bij honden

Een allergische reactie op graan kan verschillende symptomen veroorzaken bij honden. Het immuunsysteem reageert abnormaal op bepaalde eiwitten die in granen voorkomen, zoals tarwe, maïs en rijst. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeukende huid
 • Rode, geïrriteerde huid
 • Overmatig likken of bijten aan poten of staart
 • braken
 • Diarree
 • Chronische oorontsteking

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en een graanallergie bij jouw hond te laten diagnosticeren door een dierenarts. De dierenarts kan eventueel een allergietest uitvoeren om de exacte oorzaak van de allergie vast te stellen.

Waarom graanvrije voeding de oplossing is voor honden met een graanallergie

Voor honden met een graanallergie is het essentieel om hun dieet aan te passen en over te stappen naar graanvrije voeding. Graanvrij hondenvoer bevat geen granen zoals tarwe, maïs of rijst, maar gebruikt in plaats daarvan alternatieve bronnen van koolhydraten zoals, aardappelen, zoete aardappelen en erwten.

Graanvrije voeding heeft verschillende voordelen voor honden met een graanallergie:

 1. Vermindert allergische reacties: Door het vermijden van granen wordt de kans op allergische reacties significant verminderd. Het immuunsysteem van jouw hond zal niet langer overreageren op de eiwitten in granen, waardoor symptomen zoals jeuk en huiduitslag worden verminderd.
 2. Verbetering van de spijsvertering: Honden met een graanallergie hebben vaak problemen met hun spijsvertering. Graanvrije voeding kan helpen om maagklachten en diarree te verminderen, omdat het lichter verteerbaar is voor honden.
 3. Gezondere huid en vacht: De jeukende huid en huiduitslag die gepaard gaan met een graanallergie kunnen leiden tot haaruitval en een doffe vacht. Door over te stappen op graanvrije voeding kan de gezondheid van de huid verbeteren en krijgt jouw hond weer een glanzende vacht.

Het is belangrijk om bij het overstappen naar graanvrij hondenvoer geduldig te zijn. Het kan even duren voordat je verbeteringen ziet in de symptomen van jouw hond. Geef het nieuwe voer minstens 4-6 weken de tijd om effect te hebben.

Graanvrije voeding kiezen voor jouw hond

Als je besluit over te stappen op graanvrij hondenvoer, is het belangrijk om een goede keuze te maken uit het brede scala aan opties dat beschikbaar is. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

 • Kwaliteit van de ingrediënten: Controleer altijd de ingrediëntenlijst op het hondenvoer. Kies voor voeding van hoge kwaliteit met natuurlijke ingrediënten en vermijd kunstmatige toevoegingen.
 • Eiwitbron: Zorg ervoor dat het graanvrije voer een hoogwaardige eiwitbron bevat, zoals vlees of vis. Dit helpt jouw hond om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen.
 • Overgangsperiode: Stap geleidelijk over op het nieuwe voer door het oude voer te mengen met het graanvrije voer. Dit helpt de spijsvertering van jouw hond te wennen aan de verandering.

Neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts voor advies over welk graanvrij hondenvoer het beste is voor jouw specifieke situatie.

Graanallergieën komen vaak voor bij honden en kunnen vervelende symptomen veroorzaken, variërend van jeukende huid tot maagklachten. Het overstappen naar graanvrije hondenvoeding kan een effectieve oplossing zijn om deze symptomen te verminderen. Graanvrij voedsel elimineert granen die allergische reacties veroorzaken en biedt alternatieve bronnen van koolhydraten. Het verbeteren van de spijsvertering, gezonde huid en vacht zijn slechts enkele voordelen van graanvrije voeding. Zorg ervoor dat je kiest voor voeding van hoge kwaliteit en raadpleeg altijd jouw dierenarts voor advies.

Terug naar blog